Imago Mundi  
HOME
PROJECTEN
AGENDA
CONTACT
english / françaisDIVINE MADNESS // PASSAGE // douBlebACH // SACRIFICIUM // IN MY END IS MY BEGINNING // FLAMMENDE ROSE // EEN NIEUWE ADVENT // MURMURING MUSES AND WHISPERING JINN


 

IN MY END IS MY BEGINNING

Lore Binon: sopraan
Sofie Vanden Eynde: luit en theorbe
Anthony Romaniuk: piano
Robert Zuidam: componist
Anouk De Clercq en Tom Callemin: visuals

'ADEMBENEMEND THEATERCONCERT ROND MARY STUART'
Theaterkrant
(*****)

TRAILER

muziek van R. Schumann, R. Zuidam, C. de Sermisy, H. Parker, G. de Machaut, G. Carissimi, J. Raff, A. Le Roy, Z. Leander, G. Donizetti

Mary Stuart (1542-1587), historische figuur en tegelijk spil in de verbeelding van talloze schrijvers, muzikanten, kunstenaars – van Joseph Brodsky tot Thomas Edison, van Giacomo Carissimi tot Robert Schumann.
Wie was zij? Moordenares zonder scrupules of een willoze pion in de handen van sluwe edellieden? Trotse heldin die met opgeheven hoofd haar tragische lot tegemoet trad? Eerloze mislukkeling die de uitdagingen waarvoor het leven haar stelde niet kon dragen of weerloze gevangene van haar tijd? Ook voor de vele historici die haar verhaal hebben proberen te lezen is het turbulente leven van Mary Stuart nog steeds een uitdaging. Van de zestiende eeuw tot nu: haar leven nodigt uit tot het innemen van krachtige standpunten, van ‘voors’ en ‘tegens’, onvermijdelijk ingekleurd door de eigen tijd en verlangens. “Look to your consciences and remember that the theatre of the whole world is wider than the kingdom of England,” vroeg Mary haar rechters tijdens het proces waarin over haar leven werd geoordeeld. Precies dat gebeurt in de kunst. In de verbeelding van kunstenaars kan Mary’s erfenis telkens opnieuw ‘anders’ worden, hun werk is als een spiegel waarin steeds wisselende contouren verschijnen: de veelvormige, altijd ambigue schaduw van Mary Stuarts leven en persoonlijkheid.
Lore Binon en Sofie Vanden Eynde willen met zang, luit, theorbe, piano en elektronica, wars van elke historische context, een hedendaags klankbeeld scheppen dat die veelheid in zich draagt. De verhalen over en de vele kunstuitingen rond de figuur van Mary Stuart vormen een inspiratiebron voor een verkenning van de complexiteit van de menselijke geest en de universele emoties die haar leven oproept. Vooral Stuarts passie die de grote liefde boven het veilige pad verkoos, haar grote eenzaamheid in de vele jaren van opsluiting en de beklemming die haar maatschappelijke en historische positie met zich meebracht, zullen voor de makers belangrijke uitgangspunten worden.
Voor dit theatrale concert putten zij muzikaal materiaal enerzijds uit de rijke muzikale traditie waarin Stuarts leven zich afspeelde – met muziek van William Byrd, Claudin de Sermisy, Robert Johnson, Thomas Tallis enz. – en anderzijds uit de muziek die Stuart als onderwerp heeft – het hartverscheurende Lamento della regina Maria Stuarda van de Italiaanse componist Giacomo Carissmi, de Gedichte der Königin Maria Stuart en instrumentale passages uit Gaetano Donizetti’s Maria Stuarda. Een compositieopdracht wordt uitgeschreven om enkele van de sonnetten die Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky aan Mary Stuart wijdde op muziek te zetten. Daarnaast bieden de liederen uit de nazifilm Das Herz der Königin inspiratie, naast Thomas Edisons kortfilm uit 1895 The Excecution of Mary Stuart.
Zang, luit, theorbe, piano en elektronica gaan in dit project nieuwe verbanden aan: een basso continuo gebracht op prepared piano, een orkestreductie gespeeld op theorbe, elektronica als verbindend leitmotiv, de stem als instrumentale begeleiding…
De verschillende mogelijkheden die dit instrumentarium biedt, zijn aanleiding voor een onderzoek naar onverwachtse klanken. Recital I (for Cathy) van Luciano Berio zal bij dat onderzoek een leidraad zijn. Met een gedegen dramaturgie en een uitgekiende regie kan dit project uitgroeien tot een kameropera met een sterke muzikale én dramatische spanningsboog die de veelzijdigheid van Mary Stuart als personage helemaal tot haar recht laat komen.

www.lorebinon.com
www.sofievandeneynde.be
www.anthonyromaniuk.com
www.robertzuidam.com
www.portapak.be
www.tomcallemin.com