Imago Mundi  
HOME
PROJECTEN
AGENDA
CONTACT
english / françaisDIVINE MADNESS // PASSAGE // douBlebACH // SACRIFICIUM // IN MY END IS MY BEGINNING // FLAMMENDE ROSE // EEN NIEUWE ADVENT // MURMURING MUSES AND WHISPERING JINN


 

 

PASSAGE

Mustafa Dogan Dikmen: zang, ney en percussie
Griet De Geyter: sopraan
Sofie Vanden Eynde: luit, theorbe en artistieke leiding
Caner Can: kanun
Liam Fennelly: vedel en viola da gamba
Malte Stück: saz


TRAILER

muziek van L. Rossi, Ali Ufki, G. Dufay, anonieme componisten uit Anatolië, G. F. Telemann, Y. Özatalay,…

Istanbul: een stad van losse eindjes, van water dat te diep is, maar ook van bruggen die altijd opnieuw gebouwd worden. Luitiste Sofie Vanden Eynde schildert samen met de Turkse zanger Mustafa Dogan Dikmen een caleidoscopisch portret van deze veelkleurige metropool. Geen eenduidig plaatje, wel een bonte puzzel van indrukken en ervaringen. Passage navigeert van Anatolische volksdansen naar middeleeuwse troubadoursmuziek, van Telemann naar klassieke Ottomaanse gezangen, van de tranen van Luigi Rossi’s Zaïda naar een creatie van de jonge Turkse componist Yigit Ozatalay. Scherpstellen lukt niet: de passage tussen oost en west blijft altijd opnieuw troebel – onvolkomen en tegelijk rijk aan nieuwe mogelijkheden.

De figuur van Ali Ufki, een Poolse muzikant die als vertaler in het Ottomaanse rijk terecht kwam, is een mooi symbool voor deze woelige overtocht: in zijn handschriften dwarrelen Italiaanse verzen tussen notenbalken met Ottomaanse muziek, protestantse psalmen krijgen Turkse teksten. Ook de stem van het mythische liefdespaar Hero en Leander weerklinkt in Passage: hun liefde overleefde de duik in de Bosporus niet. In datzelfde water staat vandaag de oude Galatabrug als een verdwaald relikwie, dromerig uitkijkend over de stroom: ook zij krijgt Istanbuls losse eindjes niet aan elkaar geknoopt.

www.sofievandeneynde.be